سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد با تشریح عوارض «کودهای شیمیایی و حشرهکشها» در محصولات کشاورزی، به ارائه راهکارهای پرکردن جای خالی محصولات ارگانیک پرداخت.
سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد با تشریح عوارض «کودهای شیمیایی و حشرهکشها» در محصولات کشاورزی، به ارائه راهکارهای پرکردن جای خالی محصولات ارگانیک پرداخت.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج؛ دکتر امام بخش قائدی اظهار داشت: یکی از بزرگترین چالشهای کشاورزی امروز، برآورده کردن نیاز غذایی جمعیت در حال رشد است.
وی با تاکید بر اینکه رشد کنترل نشده جمعیت در کشورهای در حال توسعه سبب به هم خوردن تعادل بین جمعیت و استفاده نامناسب از زمینهای کشاورزی است، عنوان کرد: تأمین این نیاز سبب استفاده بی رویه از کودهای شیمیایی و حشره کشها شده است.
قائدی با اشاره به اینکه هم اکنون یکی از نگرانیهای جهان، آلودگی خاک و محصولات غذایی به مواد شیمیایی است، ادامه داد: استفاده روز افزون از کودهای شیمیایی و حشره کشها منجر به آسیبهای عظیمی به محیط زیست و به طور غیر مستقیم انسان میشود.
وی ابراز کرد: استفاده از این مواد شیمیایی منجر به مقاومت حشرات شده و استفاده از کودهای شیمیایی نیز منجر به عدم ساخت مناسب پروتئینها در برگهای درختان و در نتیجه تولید محصولات غذایی کم ارزش میشود.
سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی استان گفت: به عنوان مثال وقتی نیتروژن کودهای شیمیایی در آب حل میشود مقدار مناسبی از سایر مواد مورد نیاز رشد اضافه شده، جذب نشده و مابقی نیتروژن خاک منجر به رشد میکرو ارگانیسمهایی شده که با تولید مواد شیمیایی سبب بوی بد و اثرات مضر سلامتی خواهند شد.
قایدی با بیان اینکه اثرات منفی این سموم در بعدهای مختلف نمایان و سبب بروز عوارض متفاوتی بر سلامتی انسان و حیوانات میشوند، تصریح کرد: باقیماندههای حشره کشها بر روی سیستم عصبی، تنفس و گوارشی اثر میگذارد.
وی با تاکید بر اینکه تجمع بیش از حد نیتروژن باعث بروز بیماریی در نوزادان به نام ( مت هموگلوبولینمی) شده که نرسیدن اکسیژن کافی به بافتهای بدن را به همراه دارد، ادامه داد: افسردگی، بی خوابی، انقباض ماهیچهای و افزایش واکنشهای نا خواسته، برزو سرطان، بروز آسم، آلزایمر، بیماریهای استخوانی و عوارض حین تولد، عوارض عصبی، عقب ماندگی در رشد، تأخیر در شناخت و آسیبهایی به کلیهها، سیستم ایمنی و آسیبهای ریوی از جمله اثرات منفی سموم است.
قائدی افزود: از دیگر اثراث منفی سموم کاهش تولید اسپرم و تحریک پذیری بینی، حلق و چشم، بروز سرطان سینه، دستگاه تناسلی و اثرات عصبی، سوء تغذیه جنین، ذات الریه، فلج عضلات و حتی مرگ در اثر از دست رفتن فعالیت سیستم تنفسی است.
وی با بیان اینکه مالاتیون موجود در سموم حشره کش در صورت ورود به بدن باعث آسیبهای عصبی میشود، ادامه داد: میزان زیاد پتاسیم در کودهای شیمیایی سبب کاهش ویتامین C و محتوای کاروتن گیاهان شده و مانند استفاده بیش از حد ازنیتروژن باعث افزایش بیماریها و کاهش مقاومت حشرات در گیاهان میشود.
سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی خواستار کشاورزی ارگانیک شد و گفت: در این سیستم استفاده از کودهای شیمیایی، سموم و افزودنیها، محدود یا به طور کلی حذف شده و کشاورزی بر تناوب کشت، باقیماندههای محصول، کودهای حیوانی، کودهای سبز، ضایعات آلی خارج از مزرعه، کشت مکانیکی، سنگ های معدنی، استفاده از روشهای بیولوژیک برای بهره وری خاک، تأمین مواد مغذی، کنترل حشرات و علفهای هرز استوار است.
وی با تشریح مزایای کشتهای بیولوژیک، تصریح کرد: در این روش از کودهای شیمیایی انتخاب شده (با میزان کم آمونیاک آبگیری شده و کلرید پتاسیم) و میزان کمی علف کشها و سموم استفاده میشود.
وی بیان کرد: در استفاده از حشره کشها با خواندن برچسب سموم به نوع سم، ماده فعال و درصد آن، سطح خطر مرتبط با آن، نحوه آماده سازی سم، نحوه نگهداری مدت زمان لازم بین دو سمپاشی و مدت زمان لازم بین سمپاشی و مصرف محصولات (دوره کارنس ) توجه شود.
قائدی افزود: مقدار کم مواد شیمیایی حشره کش باقی مانده درون محصولات کشاورزی واکنشهای فوری را ایجاد نمیکند، اما در صورت استفاده مداوم و طولانی مدت مشکلاتی را برای سلامتی به همراه دارد.
وی در پایان تاکید کرد: راه پاسخ به این مشکلات استفاده از کودهای بیولوژیک و مواد غنی کننده دوست دار طبیعت بوده که در بسیاری از کشورها استفاده میشود.
انتهای پیام/